Oldal kiválasztása

A Gárdonyi Óvoda és tagóvodái pedagógusainak továbbképzése zajlott csütörtökön délután 13.30 – 17.00 óráig. A „Gárdonyi Géza”, komplex múzeumpedagógiai foglalkozás helyszíne az agárdpusztai Szent Anna Kápolna volt.
A résztvevő óvónők mozgalmas és színvonalas délutánt tölthettek együtt, Ilike vezető óvónő rendkívül alapos szervezőmunkájának köszönhetően.

A program nyitányaként Bárdosiné Hajdú Tünde (katolikus hitéletre nevelő) beszélt a helyszínül szolgáló Kápolna történetéről.
Majd Gárdonyi Géza Harangszó az éjben című versét mondta el Gartainé Mérőfi Ilona.
Gárdonyi G. – Fel nagy örömre című dalának közös éneklését orgonán kísérte Sdánszky Bence.
A Gárdonyi Géza Emlékház / Gárdonyi Géza Szülőháza Múzeum szomszédos helyszínen ezt követően Gárdonyi Géza életéről elevenített fel érdekes részleteket Barna Beáta múzeumpedagógus.
Ismét vers következett: Gartainé Mérőfi Ilona ezúttal Gárdonyi Géza – Mikor a gyermek című versét adta elő, míg Gárdonyi G.: A bor legendája című versének elmondója Albert Árpádné volt majd Gárdonyi Kezdő tanítónak című versét Oláh Istvánné Juditka tolmácsolta. Mese jött ezután: ki más mint Gárdonyi – A kutya meg a nyúl történetét Várkonyi-Mészáros Ottilia – Lia szájából hallgatták a résztvevők.

Az emlékház melletti Velencei-tavi Galériát és a készülő Rönkvárat Tóth István polgármester mutatta be. A vállalkozóbb szellemű óvónők a még építés alatt lévő kazamatarendszert is kipróbálták. Meglepetésül erre az óvónők Tinódi Lantos Sebestyén: Summáját írom című dalával szolgáltak, a gitár és furulyakíséretet Kálmánné Sasvári Andrea és Györök Beáta adta.

Ezután Gárdonyi Géza mellszobránál mécses gyújtás, és az emlékezés csokrának elhelyezése következett.
[nggallery id=185]

A komplex múzeumpedagógiai foglalkozás támogatói voltak:
– Gárdony Város Önkormányzata
– Zsongó Bárka Egyesület / Múzeumpedagógiai Műhely
– Római Katolikus Egyházközség, Agárd
– Gárdonyi Óvoda (Agárd, Dinnyés, Gárdony) óvodapedagógusai