Oldal kiválasztása

OKTÓBER – ŐSZHÓ – MAGVETŐ HAVA – MINDSZENTEK HAVA – SKORPIÓ HAVA

1. Idősek Világnapja. Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjának.
„Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi:
a világ nem vele kezdődött.”
Sütő András

Zene Világnapja. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa 1975-ben Yehudi Menuhin kezdeményezésére emelte október 1-jét a Zene Világnapja rangjára.
„A zene a legnagyobb jótétemény, amit a halandók ismerhetnek”
J. Addison

2. Petra. Az első lombhullató nap.

2-3. Európai Madármegfigyelő napok. Az EMN programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben.

4. Állatok Világnapja. Assisi Szent Ferencnek, az állatok patrónusának, – aki értette az állatok nyelvét, és beszélt velük – emlékére ünneplik világszerte az állatok napját.
„Amikor arra tanítjuk gyermekünket, hogy ne lépjen rá a hernyóra, ugyanolyan jót teszünk a gyerekkel, mint a hernyóval.”
(Bradley Miller)

15. Teréz napja. Teréz hagyományos szüretkezdő nap. A szüret a parasztgazdaságban nagyon fontos esemény. Általában a falubéli gazdák segítettek egymás szőlőjében a szüretelésnél, illetve bérmunkásokat is alkalmaztak. A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak.
„Szüretelnek, énekelnek,
Láttál-e már ennél szebbet?”
Takáts Gyula: Szüreti vers
E nap környékén szokott hazánkban beköszönteni az úgynevezett vénasszonyok nyara. (A vénasszonyok nyara azt az őszi időjárási jelenséget jelöli, amikor az októberi kezdeti lehűlés után derült, napos időszak köszönt be nyolc-tíz napra.) Ilyentájt a hűvös de nem fagyos éjszakákat langymeleg, napos, kellemes nappalok követik. Ez a kellemes időszak igen kedvező a szüretelőknek és a lakodalmasoknak.
„Tulipánnap” 1997-ben csatlakoztunk a komáromi óvoda felhívásához, miszerint Brunszvik Terézre (az első magyarországi óvoda: kisdedóvó intézet alapítójára – 1828) Teréz napján emlékezzünk.
„A nevelés teszi az embert, s az ember a hazát.”
Brunszvik Teréz

16. Gál. A halászat befejező napja:
tavakon, folyókon utolsó nagy közös halfogást tartanak. A makk érését e naptól számítjuk.

18. Lukács napja. Szent Lukács a kórházak és fürdők védőszentje. A Mecsekben ez a nap a gesztenyeszüret napja.

20. Vendel napja. A pásztorok védőszentje. A legenda szerint Vendel ír királyfi volt, a VII. században élt. Rómába zarándokolt, majd egy gazdához szegődött pásztornak. Ezért a jószágtartók, juhászok védőszentjükként tisztelték. A Dunántúlon a pásztorünnep napja

21. Orsolya napja. A káposzta és a kerti veteményes betakarításának a napja.
Időjárásjósló nap is, azt tartották, ha szép az idő, karácsonyig enyhe marad.

23. János Mostanra annyira megrövidülnek a napok, hogy ezt a napot kijelölték lámpagyújtó napnak. Ezen a napon gyújtottak először lámpát a szobában.

Nemzeti ünnep – Az 1956. évi forradalom kitörésének és a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója (1989).

26. Dömötör napja. Főként az Alföldön ezt a napot tartják a pásztorok ünnepének. Pásztorok, juhászok körében közkedvelt a „Dömötörözés” ekkor tartják a juhászbált.
Dömötör, keresztény vértanú napja. Az ország keleti felén a pásztorok védőszentje. Juhászújévnek is nevezeték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászokkal, fizették ki a bérüket, meghosszabbították, vagy megszüntették a szolgálataikat. Szent Mihály napjához hasonló jelentőségű nap a hajdani gazdasági évben. Nagy állatvásárokat is tartottak Dömötör napon. A Hortobágy környéki pásztorok nagy mulatságokat rendeztek ezen a napon, birkapaprikást főztek, majd táncmulatságot tartottak. Ezért juhászbálnak is nevezték.

28. Simon – Júda napja. Ezen a napon a juhászoknak be kell fejezni a nyájak behajtását. Terményjósló nap is, miszerint ha ezen a napon szép idő van, a következő évben bőséges termés várható.
„Itt vagyon már Simon, Júdás,
jaj tenéked inges, gatyás!”

30. Takarékossági Világnap
„Sok kicsi-sokra megy”

31. Farkas. A faültetésre az egyik legkedvezőbb nap. A faültetés az élet folytonosságát szimbolizálja.

Tök jó nap / Tök jó móka. „Halloween ünnepség” magyar módra a töklámpáskészítés.

Ha ökörnyál úszik a levegőben, vagy a fák másodszor virágzanak, az a hosszú, szép ősz ígérete

Ami ilyenkor nem hull le esőnek, leesik a télen hónak.

„Minél nagyobbat túr a vakond ősszel, annál hidegebb lesz télen.”

Szöveg forrása: Parkerdei Ovi honlap