Oldal kiválasztása

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken nevezték ezt az időszakot „kisböjtnek” is.
Környezetünkben számtalan módon jelenik meg ez a „lelassulás”. Nem árt, ha mindannyian tudatosan éljük meg ezt az emberinek, természetnek és Istennek egyaránt kedves fázisát életünknek.
Az agárdi iskolában lucázás emlékét idézték hétfőn délután, ahogy már azt régóta teszik Klauszné Marika tanító néni szervezésében.
Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelőtt az ún. Luca-búza keltetése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, a beteg állatokkal etették fel.

Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Egyes vidékeken kék szalaggal kötötték át, sőt égő gyertyát is helyeztek közéje. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.
Az agárdiak luca előadása egy kirakodóvásár keretében hangzott el.

A református hittan foglalkozásokon és gyermek-istentiszteleteken is hetek óta folynak az adventi előkészületek. Ld. fénykép a tavalyi agárdi karácsonyi gyermekelőadásról:

Karl Melinda néni kis csoportjai – iskolások és óvodások egyaránt – adventi kötődésű játékokat tanulnak illetve készülnek az ünnepi előadásra, mely Gárdonyban 20-án vasárnap 13.30-kor lesz az gárdonyi iskola tornacsarnokában, míg Agárdon csütörtökön 24-én 14.00-tól az agárdi Református Templomban.
Előzetes program a kis agárdi református templomban a Csitári Zenekar félévzáró koncertje 19-én szombaton 16.00-tól.

A helyi különlegességekre érzékenyeknek ajánlottuk már gárdonyikumunkat, Éger László „Polgár úr életei – igaz történetek az élet nevű kalitkából” című írásának CD változatát.
A hangos változat megvalósításában közreműködött Kelemen István színművész és Raduly Csaba zongorán.
Aki bír a fent említett érzékenységgel, Karácsonyhoz közeledve ismét megrendelheti az ízléses kivitelű CD-t – mely 1500 forintba kerül – a kelemenistvan1@citromail.hu e-mail címen vagy a 30-9324793-as telefonon.
Karácsonyi meglepetésként egy újabb produkció is készülőben van, erről majd a maga idejében.

Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak – a többség – akik nem tudatos hittel élik meg a mostani és az év más ünnepeit. Az biztos, hogy külsőségeiben többségünk a formákat betartja (még). A közszellemet 60 év tudatformálása oda vezette, hogy a hit alapú megközelítést – Isten törvényeit – mely sok évszázadon, ezreden át az egyetlen viszonyulási pont volt mindenki számára, mára meghaladott, elavult dolognak érzékeli. Szemben a „modernnel, felvilágosulttal” az észérvűvel.
Ha alaposabban górcső alá vennénk akár csak a 40-es évek végének magyar társadalmát, láthatnánk a hit mennyire fontos szerepet játszott akkor az emberek életében. Amikor az egyházi oktatás szétverésének kísérletére milliós nagyságrendű tömeg vonult az utcákra a Rákosi rezsim ellenében.
Szóval mi is a modern? Nekem, mint közgazdásznak, amit modernnek neveznek, arról többnyire gyorsan kiderül, hogy igazából a jelentése: gyors haszon valahol nagyon gazdagoknak, bármi áron – éljen a profitmaximalizálás! Semmi más nem számít.
A nagy francia elhomályosulás óta sulykolt jelzőkkel illetett „elmaradott” vallásosság pedig az emberiség év-tízezredes tradíciói, melyek sokáig megvédtek bennünket ezektől a végzetes modernitásoktól, melyek történelmileg gyufafejlobbanásnyi idő alatt tönkreteszik környezetünket, emberi viszonyainkat, évszázmilliók alatt felhalmozott természeti kincseket.
A karácsonyi elcsendesülés talán hagyja, hogy sokkal többen józan gondolatainkra hagyatkozzunk a világ „(nyálafolyós)konzum(idióta)” csatazajától átmenetileg megszabadulva. Hiszen a „jó hír” mindig a kezünk ügyében van.
Helyi internetes rádió!