Oldal kiválasztása

A FIFA a minap igencsak vitatott döntést hozott. Nem véletlen ez, az emberek hitüktől, univerzumba beágyazódásuk tényleges kiterjedésének átélésétől már a ‘nagy francia elhomályosodás’ óta nyíltan megfosztásra kerülnek (milyen érdekes szó a privatizálás, mely jelentése pont: megfosztás) kommunizmus vagy neoliberális kapitalizmus álcája alatt.
De hát csak a múlt, a hagyományok eltagadása, a ‘se Isten, se haza, se család’ életélmény teheti az átlagembert engedelmes fogyasztóállattá, vagy ahogy leleményesen Bogár László megfogalmazta: ‘nyálafolyós konzumidiótává’, aki már képtelen a reklámok világának, a liberális értéktelenség ‘popsidörzsi’ médiájából rá zuhogó vásárlásösztönzésnek ellenállni.
Ennek  állomása volt a közelmúltban az egyik hazai rádióban elhangzott mondat, melyben a ‘felvilágosult’ riportalany a gyermekeinkre leselkedő ártalmak két legsúlyosabbikának a drogot és az Istenben hitet jelölte meg. Bizony ezért nincs szükség történelmünk alapos ismeretére, egy két csatával fémjelzett kereten kívül, mert az átlag gondolkodni hajlandó is rájönne, mekkora jelentősége volt az ezer éve ugyanazon ellenféllel küzdő magyarság számára a hitnek. S a hit azért is akadály, mert bizony akadályt állít a gátlástalan növekedésnek, mely egy olyan zárt rendszerben, mint a természeti környezetünket képező föld, vagy az emberi környezetünket képező társadalom (fő lefosztási módszer a profit és kamat – a közjó, az értéket (kizárólag munka) közvetítő pénz tetemes részének ellopásával), csakis mások rovására lenne folytatható – na nem a végtelenségig. Az ‘ellenség-felismerő’ készülékünket csak rombolják tovább.

Kommentár a református.hu-ról:
‘A FIFA, a Futball Világszervezet megtiltotta a játékosoknak a focipályákon a vallási és politikai jelvények használatát és nem engedélyezi a hitbeli gesztusok alkalmazását sem.Hivatkozási alapul ehhez a döntéshez a szervezet szabályzatának 4. pontja szolgál, mely a játékosok öltözetéről és viselkedéséről rendelkezik. A 2009-ben ugyancsak Dél-Afrikában tartott labdarúgó konföderációs kupa során például a hívő brazil csapatkapitány, Lucio a végső győzelem megszerzésekor a pálya gyepszőnyegén áhítatosan imádkozott. Franck Ribéry, a franciák egyik kedvenc játékosa egy-egy gól után kezét széttárva és az égre emelve szokott imádkozni. Sok hívő focista keresztet vetve lép a pályára és a gólszerzők közül örömükben sokan letérdelnek és keresztet rajzolnak magukra. Mostantól fogva azonban mindez lehetetlen, mert a vallási és politikai jelvények használatát betiltották. A brazil csapatot a FIFA tavaly azért marasztalta el és büntette meg, mert egy győztes meccs után közösen és hangosan mondtak el egy imát. A FIFA rendelkezése egyáltalán nem talált tetszésre a játékosok körében, de edzőik kérésére kötelesek tartani magukat a szabályokhoz. – Érdekességként említhetjük, hogy a méhraj zúgását-zümmögését idéző vuvuzela fújása olyan, mint a Jerikó falait megrepesztő kürtzengés, mely a rasszizmus, a gyűlölet és az előítélet falainak a lerombolását segítheti – nyilatkozta a Francia Katolikus Püspöki Konferencia főtitkára, André Dupleix prelátus.’