Archív: Méhecske 2012-2013.

Méhecske középső csoport 2012-13

———————————————————————————————–
2013.06.02. A tabló:

———————————————————————————————–
2013.05.30. Méhecske tanévzáró


———————————————————————————————–
2013.05.10. Méhecske események

2013. május 7-én – szokásunkhoz híven nem az első próbálkozásként- eljutottunk a Csodák Palotájába. Most kegyesebb volt az időjárás, nem jött közbe hófúvás, sőt az eső is csak szemerkélt.
Újra vonatoztunk, amit a gyerekek nagyon kedvelnek.
A tízórai elfogyasztása után rohamra indult a Méhecske csoport és kipróbáltunk mindent, amit lehetett.
Ezúton is köszönjük minden kísérőnek a felügyeletet és hogy minden gond nélkül lezajlott a program!!!
Még egy érdekes előadáson is részt vettünk, ahol B. Zalán és Jázmin bátran jelentkezett a feladatokra.
A mi kirándulásaink azonban nem telhetnek el izgalom nélkül, most sem volt ez másként. Egy felső vezeték szakadás miatt bizonytalanná vált a hazaút. Julcsi anyukájának köszönhetően voltak a kialakult helyzetről információink. Gyorsan megebédeltünk, aztán irány az állomás! Várakoznunk kellett, de hősiesen tűrték a gyerekek! A korábbi indulási időponthoz képest késve, de még így is előbb értünk vissza, mint ahogy reggel beterveztük. A program sikeréről “beszéljenek” a képek.

Bár a kiránduláson jól elfáradtunk, azért erre a napra volt még egy programunk. Miklós bácsi néptáncosai bemutatták a szülőknek és az óvoda dolgozóinak, hogy mit tanultak ebben az évben. Büszkék vagyunk rájuk!

Balog LILI 6 éves lett. BOLDOG SZÜLINAPOT!

———————————————————————————————–
2013.03.14. Méhecskék szülinap


———————————————————————————————–
2013.02.28. Vizezés és a Méhecskék kiránduláson
A vizes témát folytatva egy hétig “CSEPEREGTÜNK”. Az olvadó hó és jég volt a témánk. Közös munkával készült el a jégcsapos kép, melyet a gyerekek cseppjei egészítettek ki. Emellett a témához illő verset, éneket is tanultunk.
A következő héten a víz hasznáról, a víz körforgásáról beszélgettünk. Kiemeltük, hogy minden élőlénynek szüksége van a növekedéshez vízre, így a növényeknek is. Sétánk során megfigyelhettük a tavasz első hírnökét, amit meg is festettünk, sőt a bátrabbak meg is hajtogathatták. Igazi tél végi, de már tavaszváró képek készültek. Természetesen verset is mondogattunk a hóvirágról.”

A február végén a székesfehérvári HETEDHÉT JÁTÉKMÚZEUMBA kirándultunk. Itt is szeretném megköszönni a kísérő szülők segítségét, akik hozzájárultak a program sikeréhez.
Sétálva indultunk az ovitól a vasútállomásra, ahonnan rövid vonatozás után Székesfehérvárra érkeztünk. Majd buszoztunk is, hogy “izgalmasabb” legyen a múzeumba vezető út.
A múzeumi program kezdetéig volt még egy kis idő, így a gyerekek szaladgálhattak egy kicsit a Géza Nagyfejedelem téren. Természetesen szinte mindenki felmászott Petőfi Sándor szobrához, majd a fa báránykák hátára is.
Rövid belvárosi séta után már a múzeumban is voltunk. Bernáth Éva múzeumpedagógus kalauzolt bennünket a kiállított játékok között, majd vezetésével a Méhecskék csigákat kreatívoskodtak. Még egy kis játék a múzeum falai között, aztán a jól megérdemelt “hazai” ebéd elfogyasztása a Múzeum Caféban.
A kirándulás nem lenne teljes túrázás nélkül, így kis csapatunk gyalog tette meg az utat visszafelé a vasútállomásra. Nagyon büszkék vagyunk, hogy kitartóan jöttetek és időben érkeztünk a vonathoz.
Hazafelé a vonaton megpihentünk és elfogyasztottuk a maradékokat a hátizsákokból.
Úgy érzem, hogy bár fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk Gárdonyba.”

———————————————————————————————–
2013.02.24. Méhecskék a jégnél
Januártól már a víz témakörével foglalkozunk. A téli időjáráshoz alkalmazkodva beszélgettünk a víz különböző halmazállapotairól, arról, hogy hogyan változik a hideg-meleg hatására. A hóesés örömét kihasználva egy egész hetet szántunk a HÓEMBERNEK. Gyönyörű téli hóemberes képek születtek, miközben gyakoroltuk a vágást is. A síkbeli hóemberek után az udvaron elkészítettük a térbelit is. Énekeltünk, verset mondtunk az udvar új lakójának.
A farsangi készülődés mellett szakítottunk időt arra is, hogy sétát tegyünk a félig még befagyott, havas tóhoz. Sajnos ezen a télen korcsolyázásra nem igazán volt alkalmas a Velencei-tó jege!
Visszafelé az óvodához alkalmunk nyílt megnézni azt, ahogy téli eleséget keresnek a cinkék a madáretetőkben. Újra felelevenítettük a téli madáretetés fontosságát!

———————————————————————————————–
2013.02.05. Méhecske Farsang

Fényképek, köszönhetően Anna szüleinek:


Az egyik ovis géppel készített képek:
———————————————————————————————–
2013.01.15. Méhecske novemberi emlékek
Emlékek még 2012 novemberéből:
Továbbra is a tűzzel kapcsolatos témák körül “forgott a világ”.
Nagy felbolydulást okozott a csoportban a pattogatott kukorica készítése. Közösen megnéztük, hogy milyen is a pattogtatni való kukorica. Kipróbálhatták a gyerkőcök, hogy hogyan kell lemorzsolni a csutáról a szemeket. Aztán pedig izgatottan lesték, hogy mi történik a kukoricaszemekkel a meleg hatására….

A szőnyegen aztán a gyerkőcök is kukoricaszemekké vagy tűzzé változtak, majd eljátszottuk a kukoricapattogtatást.

Következő héten lefestettük a tüzet, megbeszéltük, hogy milyen színeket látunk a tűzben. Tenyérnyomattal “tűzmanókat” is készítettünk.
Az udvaron beszélgettünk arról, hogy a tűz amellett, hogy nagyon hasznos, veszélyes is tud lenni.
Megtapasztalhatták a gyerkőcök, hogy melyik anyag gyúlékony és melyik nem.
Eljátszottuk azt is, hogy “tovább adjuk egymásnak a lángot”, meggyullad a tűz, majd a víztől elalszik.

Időközben megérkeztek a cinegék is az ablakunk előtti madáretetőhöz, ahol sikerült egy-két képet készíteni róluk.

Ha tűz, akkor nem maradhat ki a tűzokádó sárkány sem!
A gyerekek nagy örömére megrendeztük a “SÁRKÁNY HETET”
Elsőként sárkány zacskóbábot készítettünk, majd eljátszottuk a tanult sárkányos dalt. Ebben a lovagok harcoltak a sárkánnyal, éles kardjaikkal győzték le.
Gyurmából is elkészültek a kisebb-nagyobb sárkányfigurák.

Születésnapokban a leggazdagabb a méhecske csoportban a november. Elevenítsük fel néhány gyerkőc ünneplését!
PINIEL MARCI


OLÁH ZALCSI

ÁLDOTT BOGI

VASKACSÓ DÓRI

KOVÁCS BÁLINT ÉS SZAMOS BLANKA együtt ünnepeltek!

BOLDOG SZÜLINAPOT MINDENKINEK!
———————————————————————————————–
2012.12.19. Méhecske csoportkép

———————————————————————————————–
2012.12.17. Méhecske szülinap
Kincső lesz december 26-án 5 éves! Boldog szülinapot, KINCSŐ!

———————————————————————————————–
2012.12.06. A Mikulás újra eljött a Méhecske csoportba
És hozott mindenkinek ajándékot, meghallgatott sok szép éneket és verset-mondókát. Kapott sok ügyes gyerektől szép rajzokat és színezéseket.


Régebbi Mikulás napi fotók a korábbi december eleji bejegyzésekben!
És egy újabb sorozat fénykép a gyerekek és a Mikulás találkozásáról: !! Van még egy oldalnyi kép, katt a 2-es számra!
———————————————————————————————–
2012.10.13. Családi Nap a tavon
Október 13-án -némi átszervezést követően- újra családi napon vehettünk részt. Nagy örömünkre szolgált, hogy rekord létszámmal, 84 fővel vettünk részt ezen a programon. Köszönjük, hogy ennyien megtiszteltétek részvételetekkel az eseményt!!!
Most sem mentünk messzire, inkább szűkebb környezetünkkel ismerkedtünk. Elsőként a Madárvártában hallgathattuk meg Borsányi András előadását a Velencei-tó madarairól, a tópart egyéb élőlényeiről. Majd-kicsit fázva, de felmászhattunk a kilátóba, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a tóra és a környező tájra. Aztán helyet cseréltünk a csoport másik felével, és lesétáltunk a közeli félszigeten a tópartra. A gyerekek végre szaladgálhattak, sőt a parton levő horgászok zsákmányát is megnézhettük!
A befejező program sétahajózás volt a tavon a nádszigetek között. Itt is kétfelé oszlott a csapat, mert nem készült el a nagy hajó, így két kis hajón “versenyeztünk” egymással.
Remélhetőleg ez a nap is közösség-kovácsoló program volt a méhecske csoport életében!

————————————————————————————————-
2012.11.05. ParKirándulás
Az őszi szünet előtt még kirándultunk egyet busszal a parkerdőbe. Együtt fedeztük fel, hogy milyen változások történtek az őszi erdőben. Megcsodáltuk a levelek őszi színkavalkádját, na meg persze közösen gyűjtögettük az őszi “kincseket”. A séta után még egy kis játékra is jutott idő a játszótéren!!!

————————————————————————————————-
2012.10.31. Méhgaléria

———————————————————————————————–
2012.10.15. Gyúrtak a méhecskék
A pékségben szerzett tapasztalatainkat másnap a gyakorlatban is kipróbáltuk. Az ismereteink elmélyítéseként magunk is készítettünk sajtos pogácsát. Sokan bekapcsolódtak az előkészületekbe, a különböző munkafázisokba (gyúrás, sodrás, szaggatás stb) Lelkesen dolgoztak a méhecskék. Ebéd után el is fogyasztottuk a pirosra sült pogácsákat, pereceket.

———————————————————————————————–
2012.10.14. Méhecske szülinap
Simon Annának BOLDOG SZÜLINAPOT kívánunk. Újabb 6 éves gyerkőc lett a csoportban.

———————————————————————————————–
2012.10.14. Méhecskéink a pékségben
Még mindig a tűz haszna a témánk. Újabb tapasztalatokat szerezhettünk, hiszen Enikő néni megszervezett csoportunknak egy látogatást a pékségben.
Közösen “végigjártuk” a péksütemény készítés helyszíneit, megnéztük az eszközöket, hozzávalókat. Megmutatták a készítés fortélyait. Végül közösen csemegézhettek a gyerkőcök a frissen sült pogácsából.

———————————————————————————————–
2012.10.14. Méhecskéink a héten
Újabb eseménydús héten vagyunk túl. A tűz hasznáról beszélgettünk. A gyerkőcök kis pékekké változtak, készültek a szebbnél szebb péksütemények. “Sütés” után a megnyitott látványpékségben meg is lehetett vásárolni ezeket.
Bernáth Zalánéknál újra lehetőséget kaptunk a tűzrakásra. Ezúton is köszönjük!
A tűzről való tapasztalatszerzés mellett volt lehetőség a játékra, hörcsöggel való ismerkedésre is.
A délelőtt befejezéseként pedig jóízűen fogyasztották el méhecskéink a tűzön sütött virslit.

———————————————————————————————–
2012.10.05. Alma hét
Október első hete a Méhecske csoportban “ALMA HÉT” volt. Minden az alma körül forgott. Erről szólt a mese, az új mondóka, a dalos játék, no meg sok-sok játék.
A gyerekek elkészíthették só-liszt gyurmából a saját almafájukat. Tevékenyen részt vettek az almakompót előkészületeiben. A finom kompótot szívesen fogyasztották aznap ebéd után.

———————————————————————————————–
2012.09.30. Szülinapok
Szeptemberben még kettő szülinapost köszöntöttünk. Szeptember közepén Julcsi lett 5 éves, a hónap legvégén pedig Csizmarik Bozsi. BOLDOG SZÜLINAPOT!

———————————————————————————————–
2012.09.12. Szülinapok
Megünnepeltük az új “év” első szülinaposait. Deme Boldi és Áldott Richi is 5 éves lett! BOLDOG SZÜLINAPOT!

———————————————————————————————–
Méhecske középső csoport 2012-13.
———————————————————————————————–
Gyermek neve
1. Áldott Boglárka
2. Áldott Richárd Adrián
3. Balog Lilien
4. Bernáth Zalán
5. Bódai Boglárka
6. Bódis Borbála Júlia
7. Csizmarik Boldizsár
8. Deme Boldizsár
9. Diószegi Roland
10. Éles Balázs Márk
11. Erdélyi Viktória
12. Farkas László Mózes
13. Gőgös Kincső Boróka
14. Gulyás Roland
15. Havai Júlia Kitti
16. Illés Jázmin Julianna
17. Jeges Dóra
18. Kocsy Dóra Tünde
19. Kovács Bálint
20. Körtélyesi Dániel
21. Kürtösi Botond Péter
22. Lepold Dominik György
23. Oláh Zalán
24. Piniel Márton
25. Simon Anna
26. Szamos Blanka Gréta
27. Szántó Kamilla
28. Tóth Csanád
29. Trombitás Flóra
30. Varga Hunor
31. Vaskacsó Dóra
32. Virág Attila Zoárd